Harnas Suspension Trauma

Het grootst onderschatte gevaar bij val van hoogte in industriële toepassingen of in de bergsport is het Harnas Suspension Trauma (HST).

Wat is Harnas Suspension Trauma en waardoor ontstaat het

Harnas Suspension Trauma is onvoldoende circulerend bloed in het lichaam, waardoor het slachtoffer in shock geraakt en  binnen een kwartier zal overlijden.

Bij iemand in een harnas, die een val van hoogte maakt en hierdoor gewond raakt of het bewustzijn verliest, knellen de beenlussen van het harnas de aders in de liezen af. Hierdoor wordt er wel bloed via de slagaders het been ingepompt, maar kan geen bloed meer naar het lichaam worden teruggepompt. Het bloed wordt hierdooor ‘opgeslagen’ in de benen.

Eisen aan het werken op hoogte

De Arbodienst  stelt steeds hogere eisen aan werken op hoogte. Allereerst moet er een RI&E zijn opgesteld. Uit deze RI&E  blijkt dan vaak, dat op het moment dat hoogtewerkzaamheden verricht worden, er onvoldoende opgeleid personeel aanwezig is om redding bij ongevallen op hoogte te kunnen uitvoeren.

Onze visie

Onze visie is dat redding bij Harnas Suspension Trauma er op gericht moet zijn om het slachtoffer bij bewustzijn te houden. Hiervoor zijn verschillende methodes voorhanden, De belangrijkste is met  het slachtoffer praten en hem instrueren en aanmoedigen om met zijn benen een ‘fietsbeweging’ te  maken.  Mocht een slachtoffer bewusteloos geraken (wat al na 5 minuten kan intreden als het slachtoffer niet geïnstrueerd wordt), dan is het noodzaak het slachtoffer zo spoedig mogelijk op een vaste ondergrond te krijgen.

De volgende handelingen achten wij van levensbelang. Voordat het slachtoffer op de vaste ondergrond is, moet er een kunstmatige afsluiting van de liezen worden bewerkstelligd door de bovenbenen op te trekken naar de borstkast. Vervolgens worden direct voorafgaand aan het neerleggen van het slachtoffer stap voor stap de benen weer gestrekt. Hierdoor wordt het bloed uit de benen geleidelijk weer naar het hart teruggeleid. Met deze handelingen wordt voorkomen, dat er ineens een grote hoeveelheid bloed vrijkomt, waardoor het hart ‘verdrinkt’ in zijn eigen bloed en het slachtoffer overlijdt.

Over de gehele wereld wordt met verschillende visies omtrent Harnas Suspension Trauma gewerkt. Wij zijn van mening dat onze aanpak het beste werkt, omdat deze het beste onderbouwd is. Vanuit onze medische en rope-access kant kunnen wij verantwoorden waarom wij zo werken.

Bent u geïnteresseerd geraakt

Wij leiden graag uw medewerkers op. Wanneer u geinteresseerd bent geraakt, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. We zijn in staat om een cursus op maat te verzorgen die naadloos aansluit op uw wensen.