Landelijk Protocol Eerstehulp Verlening (LPEV)

De Stichting Landelijk Protocol Eerstehulp Verlening (LPEV) is de eerste onafhankelijke landelijke eerstehulp opleidingsorganisatie die de internationaal gangbare en beproefde ABCDE-methodiek heeft opgenomen in het lesmateriaal voor de eerstehulpverlener, deze methode sluit aan op de werkwijze van de professionele (brandweer/ ambulance) eerstehulpverlening.

De kracht van het LPEV :

  • Unieke, praktijkgerichte lesmethode
  • Eerstehulpverlening met de ABCDE-methodiek, in volgorde van belangrijkheid, volgens de laatste Europese en Internationale eerstehulp richtlijnen
  • Geïntegreerd ‘AED-bediening’ en optioneel ‘Eerstehulp aan Kinderen en Baby’s’
  • Drie opleidingsniveaus naar behoefte of noodzaak : Basis, Gevorderd en First Responder
  • Overdracht aan de professionele hulpverlening volgens het MIST-protocol
  • Kwaliteit en altijd up-to-date lesmateriaal in één lesmap

Met het vernieuwende ‘Landelijk Protocol Eerstehulp Verlening’ is een nieuwe trend en standaard gezet in Nederland op het gebied van opleiden van eerstehulpverleners.

ABCDE – methodiek :

De  basis van elke eerstehulpverlening is het volgen van de ABCDE-methodiek. Met de ABCDE-methodiek wordt in volgorde van belangrijkheid eerstehulp verleend.
De ABCDE-methodiek wordt al vele jaren wereldwijd toegepast in de eerstehulpverlening, zowel door professionele hulpverleners als door eerstehulpverleners van diverse eerstehulp (opleidings)organisaties.
In Nederland werken professionele eerstehulpverleners al meerdere jaren volgens de ABCDE-methodiek, zoals de ambulancezorgverlening met het Landelijk Protocol Ambulancezorg, Spoed Eisende Hulp afdelingen van ziekenhuizen met het Landelijk Protocol SpoedEisende Hulp en de Brandweer met het Landelijk Protocol Levensreddend Handelen. De opleidingen van de eerstehulpverlener in Nederland bleven echter, tot de komst van het Landelijk Protocol Eerstehulp Verlening van de Stichting LPEV, achter in deze ontwikkeling.
Ook eerstehulpverleners (EHBO-ers) kunnen in de ABCDE-methodiek worden (om)geschoold met de opleidingen van de Stichting Landelijk Protocol Eerstehulp Verlening.
Voor een goede overdracht aan de professionele hulpverleners dient ook andere belangrijke en relevante informatie te worden gegeven.
Door uitvragen gedurende de eerstehulpverlening volgens het AMPLE-protocol van een slachtoffer welke bij kennis is, kan de eerstehulpverlener belangrijke informatie van het slachtoffer over mogelijke problemen ontvangen die van belang kan zijn voor verdere hulpverlening, achtergrondinformatie en/of oorzaken van de stoornis of letsel. Dergelijke informatie kan mogelijk van andere bij het slachtoffer behorende personen komen.